Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Ciastka napoleonki

Składniki:

Składniki na 12 porcji

ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1 szklanka śmietany

masa:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Czas przygotowania:
1 ½ godziny

Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min.
Wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy na 2 części.
Ułożyć w brytfankach i upiec.
W miedzy czasie szklankę mleka mieszamy z mąką a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy jajka i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje.
Gorącą jeszcze masę wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim.
Na sam koniec posypać cukrem pudrem.

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007