Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Kaczka pieczona w winie

Składniki:

- 1 młoda kaczka
- 1 średnia cebula
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz

Czas przygotowania:
2 godziny

Kaczkę oczyścić i oprószyć ją z zewnątrz i wewnątrz solą.
Odstawić na 1godz. w chłodne miejsce.
Następnie w brytfannie rozgrzewamy oliwę i układamy na niej kaczkę.
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż kaczka będzie miękka.
W czasie pieczenia podlewamy kaczkę kilkoma łyżkami wody wymieszaną z niewielką ilością wina.
Gotową kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pozostały po pieczeniu sos zlewamy do rondelka i zagęszczamy mąką, wlewamy pozostałą resztę wina i dusimy przez kilka minut po czym dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec kaczkę dzielimy na porcję i polewamy ją powstałym sosem.

tags for Kaczka pieczona w winie

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007