Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Mazurek ucierany z gotowanych żółtek

Składniki:

- 150g migdałów
- 100g dżemu morelowego
- 150g cukru pudru
- 6jajek
- 100g mąki
- lukier

Czas przygotowania:
1 godzina

Żółtka zalać wrzątkiem i ugotować.
W między czasie migdały sparzyć i obrać ze skórki i zemleć, dodać do ugotowanych i odcedzonych żółtek razem z mąką.
Całość dokładnie utrzeć wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
Następnie blachę wyłożyć papierem pergaminowym na który wylać masę.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec ok. 20min.
Po upieczeniu mazurek przeciąć na pół, jeden blat wysmarować dżemem morelowym i przykryć drugim płatem.
Na chłodny mazurek wylać lukier.

tags for Mazurek ucierany z gotowanych żółtek

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007