Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Nadziewana pierś z indyka

Składniki:

- 1 kg filet z piersi indyka
- 4 łyżki nasion słonecznika
- po 1/2 pęczka majeranku i tymianku
- 3 szalotki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- pączek włoszczyzny
- 7 ziarenek pieprzu
- 1 listek laurowy
- 250 ml białego wina
- 5 łyżek marmolady pomarańczowej
- 50 dag brokułów
- 1-2 łyżki zasmażki błyskawicznej

Czas przygotowania:
1 ½ godziny

Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni po czym ¼ odłożyć a resztę pokroić.
Dodać posiekane zioła, szalotki oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać.
Następnie mięso ponacinać tak aby dało się go rozłożyć na jeden duży kwadratowy płat. Oprószyć go solą oraz pieprzem, natrzeć farszem ziołowym i zawinąć tak aby powstała rolada, związać.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec ok. 1godz.
Po ok. 30min pieczenia dokładamy do mięsa pokrojoną włoszczyznę, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu. Podlewamy 1/2l wody i winem. Na 15 min. przed końcem pieczenia smarujemy mięso marmoladą.
Podzielone na małe różyczki brokuły gotujemy 10min. w osolonej wodzie. W między czasie pieczeń wyjmujemy z piekarnika wywar przecedzić i zagotować. Zagęszczamy zasmażką i doprawiamy solą oraz pieprzem.

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007