Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Pasztet z wątroby wieprzowej

Składniki:

- 250g wątroby wieprzowej
- 1łyżka smalcu
- 3łyżki masła
- 1jajko
- 1cebula
- 3łyżki żółtego sera
- 1łyżka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki tartej bułki

Czas przygotowania:
2 godziny

Cebulę pokroić w plastry i razem z wątrobą przesmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas skropić woda i nadal trzymać na ogniu ok. 15min. po czym odstawić do ostygnięcia i zemleć 2 krotnie.
Następnie masło utrzeć razem z żółtkiem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo zmielona wątrobę, starty ser, śmietanę sól i pieprz.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Powstała masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą, wygładzić powierzchnie.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20-30min.

tags for Pasztet z wątroby wieprzowej

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007