Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Szynka z dzika w marynacie

Składniki:

- 1szynka

zalewa:
- 15 ziaren pieprzu
- 20jagód jałowca
- 15ziaren ziela angielskiego
- 4goździki
- 5liści laurowych
- 3ząbki czosnku
- 10g saletry
- 10g cukru
- 150-200g soli
- 2,5l wody

Czas przygotowania:
nieznany

Z szynki usunąć kość i lekko zbić wałkiem.
Następnie przyprawy stłuc i wymieszać z solą, cukrem i saletrą po czym połową naszpikować mięso w otworach po kościach, odstawić na 2 dni w kamionkowym naczyniu do puszczenia soku.
Po tym czasie resztę przypraw zagotować w wodzie, odstawić do ostygnięcia wówczas zalać szynkę.
Ponownie odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 3 tyg. odwracając ją co 2dni.
Następnie szynkę wyjąc osuszyć i odstawić w przewiewnym miejscu,
Obwiązać ją sznurkiem i wędzić tlącym się dymie przez kilka dni jak stanie się brązowa.

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007