Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Wiedeński sernik

Składniki:

ciasto kruche:
- 15dag mąki
- 8dag masła
- 5dag cukru pudru
- 1żółtko
masa serowa:
- 1kg niekwaśnego twarogu
- 10dag masła
- 6jaj
- 40dag cukru pudru
- 5dag smażonej skórki pomarańczowej
- 5dag rodzynków
- wanilia
- 2łyżki kaszy manny
- 10dag mąki
- sól

Czas przygotowania:
1 ½ godziny

Do mąki dodać żółtko, posiekane masło, oraz cukier puder, całość zagnieść aby powstało twarde ciasto, które rozwałkować i rozłożyć na dnie tortownicy, wstawić do rozgrzanego piekarnika lekko podpiec.
Następnie masło utrzeć na pulchną masę, wówczas dodać zmielony ser, żółtka oraz cukier, całość dokładnie utrzeć i dodać białka ubite na sztywną pianę oraz wanilie, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i kasze manną.
Całość delikatnie wymieszać i dodać sól do smaku.
Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 50-60min.
Pod koniec pieczenia można przykryć papierem pergaminowym aby wierzch za bardzo się nie spiekł.

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007