Logowanie

Najlepsze przepisy kulinarne oraz przepyszne sałatki w internecie.

Zupa z krewetek

Składniki:

- 850g średnich krewetek
- 60ml sherry
- 100g ryżu długoziarnistego
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 4 plastry boczku
- 1 ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczka pieprzu cayenne
- 400g pomidorów z puszki
- 1l wywaru rybnego
- 2 liście laurowe
- 1cebula
- 150g okry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Czas przygotowania:
1 godzina

Na rozgrzanym olej wrzucić posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojony boczek oraz paprykę.
Całość smażyć ok. 5 min. do miękkości po czym doprawić do smaku a następnie wlać sherry i dusić do momentu odparowania płynu wówczas dodać 500ml wody oraz wywar rybny.
Doprowadzić do zagotowania i wrzucić liść laurowy oraz ryż.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20min.
Po tym czasie dodać posiekane pomidory oraz okrę pokrojoną w cienkie plasterki i nadal gotować pod przykryciem ok. 20-25min.
Na 5 min. przed końcem gotowania dodać krewetki i posiekaną natkę pietruszki.

     
 

Wszelkie prawa zastrzeżone: © przepisy24.pl 2007