Czym jest masło klarowane ghee i gdzie je kupić?

Tłuszcz (zwłaszcza ten pochodzenia zwierzęcego) kojarzy się z czymś kalorycznym i niekorzystnym dla zdrowia. Jednak tłuszcze są organizmowi niezbędne, przy czym kluczową kwestią jest ich jakość oraz ilość w codziennej diecie. Warto zatem wybierać wartościowe tłuszcze, których przykładem jest masło klarowane ghee.
Jak powstaje masło klarowane?
Masło klarowane powstaje ze zwykłego masła, a mimo to jest uważane za zdrowsze i bardziej praktyczne. Dlaczego? Sekret tkwi w procesie produkcji. Masło klarowane powstaje ze zwykłego masła, które najczęściej wytwarza się z mleka krowiego, a w niektórych krajach (np. Indiach) także z mleka bawolego. Następnie masło poddawane jest obróbce, która polega na podgrzewaniu tłuszczu na wolnym ogniu. Pod wpływem gotowania z masła odparowuje woda i wytrącają się substancje stałe w postaci osadu oraz piany. Substancje niebędące tłuszczami (np. białka i cukry mleczne) zostają usunięte i w efekcie powstaje niemal czysty tłuszcz, który ma nieco inne właściwości niż zwykłe masło.
Masło klarowane a zwykłe masło - na czym polega różnica?
Masło klarowane ghee pochodzi z Indii i Pakistanu, gdzie stosowane jest w kuchni i tradycyjnej medycynie (ajurwedzie). W Polsce znacznie popularniejsze jest zwykłe masło, którego używa się m.in. do smarowania kanapek, a także smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Jednak to właśnie ghee bardziej nadaje się do gotowania, ponieważ temperatura dymienia masła klarowanego wynosi ok. 252°C (punkt dymienia zwykłego masła to 100°C). Tymczasem po przekroczeniu punktu dymienia tłuszcz zaczyna się palić i wytwarzają się szkodliwe związki. Wysoki punkt dymienia to bardzo korzystna właściwość, ponieważ dzięki temu masło klarowane może być stosowane do potraw wymagających długotrwałej obróbki termicznej lub smażenia w głębokim tłuszczu.
Podczas gdy zwykłe masło zawiera 82% tłuszczu, masło klarowane ghee składa się prawie wyłącznie z czystego tłuszczu. Oznacza to, że dobrze oczyszczone masło klarowane może być spożywane przez osoby, które źle reagują na składniki mleka krowiego (np. kazeinę, laktozę). Co więcej, pod wpływem podgrzewania dochodzi do zabicia bakterii i odparowania wody, co znacznie spowalnia proces psucia się produktu. Poza tym to masło klarowane zawiera w większości tłuszcze nasycone, przez co jest znacznie bardziej odporne na utlenianie (czyli jełczenie). Wszystko to sprawia, że masło klarowane zachowuje przydatność do spożycia nawet przez 9 miesięcy lub 15 miesięcy w przypadku przechowywania w lodówce.
Jak wygląda i smakuje masło klarowane?
Stężone masło klarowane przypomina zwykłe miasto, jednak ma bardziej żółty odcień. Pod wpływem wysokiej temperatury staje się płynne i niemal przezroczyste. W smaku jest lekko orzechowe i wiele osób uważa, że jest bardziej „maślane” niż zwykłe masło. Warto jednak zwrócić uwagę, że masło klarowane występuje pod różnymi postaciami, a indyjskie ghee to jedna z nich. Są również inne odmiany (np. egipskie samna, sudańskie samin, asyryjskie meshho oraz etiopskie nitir khibe), w których stosuje się zmieniające smak dodatki, np. sól i zioła. Jednak na zachodzie największą popularnością cieszy się masło klarowane ghee, które wyróżnia się dłuższym czasem gotowania. Dzięki temu masło jest dobrze oczyszczone, a osady ulegają skarmelizowaniu, przez co ghee jest ciemniejsze i bardziej orzechowe w smaku niż inne odmiany masła klarowanego.
Gdzie kupić masło klarowane ghee?
Masło klarowane to zdrowszy zamiennik zwykłego masła, który doskonale nadaje się do przyrządzania potraw wymagających obróbki termicznej: gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Takie masło może zachować świeżość nawet przez kilkanaście miesięcy, przy czym należy wówczas przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku. Jakie masło kupić? Dobrymi opiniami cieszy się polskie masło klarowane ghee BATOM, które można kupić w sklepie batom.pl. Przyjemny zapach i głęboki, maślany smak sprawia, że masło doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu, a nawet „kuloodpornej” kawy. Masło pakowane jest do słoiczków, dzięki czemu dłużej zachowuje świeży smak i ładnie prezentuje się na stole.