Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Jak zrobić ciasto na naleśniki, aby placki miały odpowiednią grubość, chrupkość i smak? Jakie składniki są potrzebne? Koniecznie zobacz nasz krótki poradnik, dzięki któremu zachwycisz wszystkich swoimi domowymi naleśnikami – spróbuj, przekonaj się.
Ciasto na naleśniki – potrzebne składniki
Jeśli chcesz zrobić pyszne ciasto na naleśniki, potrzebne będą Ci następujące składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 2 łyżki cukru,
– szczypta soli,
– 2 jajka,
– 1,5 szklanki mleka,
– 2 łyżki oleju roślinnego,
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Oto dokładna instrukcja, jak zrobić ciasto na naleśniki:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, cukier i szczyptę soli.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej roślinny. Wymieszaj składniki dokładnie.
3. Wlej mokre składniki do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
4. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Nałóż odrobinę oleju.
5. Naleśniki smaż na patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Co dodać do naleśników?
Naleśniki są bardzo uniwersalnym daniem i można je podawać na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Poniżej kilka propozycji.
1. Z dżemem lub miodem – to klasyczne i proste danie, które zawsze smakuje dobrze.
2. Z owocami – naleśniki świetnie komponują się z różnymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, borówki czy banany.
3. Z bitą śmietaną – dodanie bitą śmietanę do naleśników sprawi, że będą one jeszcze bardziej puszyste i smaczne.
4. Z serem i szynką – można też przygotować bardziej wykwintne wersje naleśników, dodając do nich sery, szynkę, warzywa i zioła.
5. Z syropem klonowym – jeśli lubisz słodkie dania, spróbuj podać naleśniki z syropem klonowym, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem naleśników.
6. Z twarożkiem i jogurtem greckim – jeśli szukasz lżejszej alternatywy, spróbuj podać naleśniki z twarożkiem i jogurtem greckim, które świetnie łączą się z owocami i miodem.
Dodaj komentarz