Jak zrobić jajko sadzone?

jak zrobić jajko sadzone

Jak zrobić jajko sadzone? W jaki sposób je przygotować, aby miało idealną konsystencję? Nie jest to trudne, z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Warto to wiedzieć, ponieważ to szybki, zdrowy i pożywny dodatek do śniadania czy obiadu. Zachęcamy do przeczytania naszego krótkiego poradnika.

Jajko sadzone – potrzebne składniki

Aby przygotować jajko sadzone, potrzebne są:

– jajka,

– masło lub olej do smażenia,

– sól i pieprz (opcjonalnie).

Możesz również dodać inne składniki według uznania, takie jak posiekana cebula, papryka, pomidory, szpinak lub ser, aby nadać jajkom sadzonym dodatkowego smaku i tekstury.

Jak zrobić jajko sadzone?

Oto krótki opis krok po kroku, jak zrobić jajko sadzone:

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło lub olej.

2. Rozbij jajko w misce i ostrożnie włóż je na patelnię. Alternatywnie możesz rozbić jajko bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

3. Posól i popieprz jajko według uznania.

4. Smaż jajko przez około 2-3 minuty, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie płynne lub w połowie zetnie się (w zależności od upodobań smakowych).

5. Jeśli chcesz mieć dobrze usmażone jajko od spodu, możesz delikatnie przewrócić je za pomocą szpatułki i smażyć przez kolejne 30 sekund do minuty.

6. Podaj jajko na talerzu lub na kromce pieczywa i podawaj na ciepło.

Gotowe!

Ile kalorii ma jajko sadzone?

Jajko sadzone zawiera około 150 kalorii. To zdrowa i pożywna potrawa, która zawiera dużo białka i witamin. Jest to idealny posiłek dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jajko sadzone można podać na śniadanie, obiad i kolację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *