Jak zrobić zasmażkę?

jak zrobić zasmażkę

Zasmażka to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do potraw. Dowiedz się, jak ją zrobić i do czego ją dodawać. Dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi bez problemu poradzisz sobie z przygotowaniem zasmażki. Zachęcamy do lektury!

Co to jest zasmażka?

Zasmażka to sos, który powstaje z mąki i tłuszczu. Może być zrobiona z masła, smalcu lub oleju. Jest to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do potraw. To doskonały zagęszczacz sosów czy zup.

Zasmażka – potrzebne składniki

Do zrobienia zasmażki potrzebne są jedynie:

– mąka,

– tłuszcz (masło, smalec lub olej) oraz

– woda lub bulion.

Jak zrobić zasmażkę?

Oto dokładna instrukcja, jak zrobić zasmażkę samodzielnie:

1. Na patelni rozgrzej tłuszcz.

2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Powoli wlewaj wodę lub bulion, cały czas mieszając.

4. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

5. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Do czego dodaje się zasmażkę?

Zasmażka jest często dodawana do zup, sosów, gulaszy i innych potraw. Można ją również używać do zagęszczania sosów i zup. Niektórzy wykorzystują ją też jako sos do mięs i warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *