Jak zrobić zasmażkę?
Zasmażka to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do potraw. Dowiedz się, jak ją zrobić i do czego ją dodawać. Dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi bez problemu poradzisz sobie z przygotowaniem zasmażki. Zachęcamy do lektury!
Co to jest zasmażka?
Zasmażka to sos, który powstaje z mąki i tłuszczu. Może być zrobiona z masła, smalcu lub oleju. Jest to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do potraw. To doskonały zagęszczacz sosów czy zup.
Zasmażka – potrzebne składniki
Do zrobienia zasmażki potrzebne są jedynie:
– mąka,
– tłuszcz (masło, smalec lub olej) oraz
– woda lub bulion.
Jak zrobić zasmażkę?
Oto dokładna instrukcja, jak zrobić zasmażkę samodzielnie:
1. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Powoli wlewaj wodę lub bulion, cały czas mieszając.
4. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
5. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Do czego dodaje się zasmażkę?
Zasmażka jest często dodawana do zup, sosów, gulaszy i innych potraw. Można ją również używać do zagęszczania sosów i zup. Niektórzy wykorzystują ją też jako sos do mięs i warzyw.
Dodaj komentarz