Jak zrobić masło?
Masło jest jednym z najważniejszych składników w kuchni. Możesz je kupić w sklepie, ale jeśli chcesz mieć pewność, że jest świeże i zdrowe, zrób je samodzielnie. Zobacz, jak zrobić masło. Napisaliśmy dla ciebie krótki poradnik.
Domowe masło – potrzebne składniki
Aby zrobić masło w domu, potrzebujesz tylko jednego składnika – świeżej, niepasteryzowanej śmietany. Śmietana powinna być jak najbardziej tłusta, dzięki czemu masło będzie miało lepszy smak i konsystencję.
Jak zrobić masło?
Oto dokładna instrukcja krok po kroku, jak zrobić masło:
1. Śmietanę wlej do miski i ubij ją mikserem lub trzepaczką, aż zacznie się pienić.
2. Kontynuuj ubijanie, aż śmietana zacznie się ścinać.
3. Gdy masło zacznie się oddzielać od skrzepu, zatrzymaj ubijanie.
4. Przelej masło do sitka, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
5. Przełóż masło do miski i ubij je jeszcze raz, aby pozbyć się resztek serwatki.
6. Dodaj sól i przyprawy według uznania.
7. Przełóż masło do pojemnika i włóż do lodówki.
Zalety domowego masła
Domowe masło jest zdrowe i smaczne. Jest wolne od konserwantów i innych sztucznych dodatków, które często znajdują się w masłach sklepowych. Ponadto, masło zrobione w domu jest świeże i ma lepszy smak. Możesz też dostosować smak do swoich preferencji, dodając ulubione przyprawy.
Dodaj komentarz