Jak zrobić polewę czekoladową?

jak zrobić polewę czekoladową

Polewa czekoladowa to prosty sposób na urozmaicenie wielu deserów, takich jak ciasta, muffinki czy naleśniki. Warto zrobić ją samemu w domu, ponieważ będzie nie tylko pyszniejsza, ale też pozbawiona sztucznych dodatków. Poniżej przedstawiam przepis na polewę czekoladową oraz kilka pomysłów, do czego ją dodać.

Polewa czekoladowa – potrzebne składniki

Aby zrobić polewę czekoladową, przygotuj:

– 100 g czekolady gorzkiej,

– 50 g masła,

– 2 łyżki mleka,

– 2 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić polewę czekoladową? Instrukcja krok po kroku

Oto dokładna instrukcja, jak zrobić polewę czekoladową:

1) Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

2) W rondelku rozpuść masło.

3) Dodaj do masła mleko i cukier puder. Wszystko razem mieszaj, aż cukier się rozpuści.

4) Do rondelka z masłem, mlekiem i cukrem dodaj posiekaną czekoladę. Całość mieszaj na niskim ogniu, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką masę.

5) Gotową polewę odstaw na bok, aby trochę przestygła.

Do czego dodać polewę czekoladową?

Oto kilka przykładów, do czego z powodzeniem można dodać polewę z czekolady:

1) ciasta – polewa czekoladowa to idealny dodatek do ciast, zarówno tych biszkoptowych, jak i serników czy brownie,

2) naleśniki – polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, zwłaszcza z dodatkiem owoców,

3) muffinki – polewę czekoladową można dodać na wierzch muffinek, aby nadać im wyjątkowego smaku,

4) owoce – polewa czekoladowa to idealny dodatek do owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *