Jak zrobić polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa to prosty sposób na urozmaicenie wielu deserów, takich jak ciasta, muffinki czy naleśniki. Warto zrobić ją samemu w domu, ponieważ będzie nie tylko pyszniejsza, ale też pozbawiona sztucznych dodatków. Poniżej przedstawiam przepis na polewę czekoladową oraz kilka pomysłów, do czego ją dodać.
Polewa czekoladowa – potrzebne składniki
Aby zrobić polewę czekoladową, przygotuj:
– 100 g czekolady gorzkiej,
– 50 g masła,
– 2 łyżki mleka,
– 2 łyżki cukru pudru.
Jak zrobić polewę czekoladową? Instrukcja krok po kroku
Oto dokładna instrukcja, jak zrobić polewę czekoladową:
1) Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2) W rondelku rozpuść masło.
3) Dodaj do masła mleko i cukier puder. Wszystko razem mieszaj, aż cukier się rozpuści.
4) Do rondelka z masłem, mlekiem i cukrem dodaj posiekaną czekoladę. Całość mieszaj na niskim ogniu, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką masę.
5) Gotową polewę odstaw na bok, aby trochę przestygła.
Do czego dodać polewę czekoladową?
Oto kilka przykładów, do czego z powodzeniem można dodać polewę z czekolady:
1) ciasta – polewa czekoladowa to idealny dodatek do ciast, zarówno tych biszkoptowych, jak i serników czy brownie,
2) naleśniki – polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, zwłaszcza z dodatkiem owoców,
3) muffinki – polewę czekoladową można dodać na wierzch muffinek, aby nadać im wyjątkowego smaku,
4) owoce – polewa czekoladowa to idealny dodatek do owoców.
Dodaj komentarz