Sernik straciatella z posmakiem nutelli

bardzo prosty

Delikatna konsystencja, ciekawa kombinacja smaków i podatność na różnorodność wykorzystywanych składników. Wszystkie te cechy opisują sernik straciatella. Ten przybyły ze słonecznej Italii przysmak podbił serca smakoszy i na dobre zadomowił się w polskiej kuchni. Zaletą tego przepysznego deseru jest krótki czas przyrządzania i dowolność wykorzystywanych składników. Ciekawą i relatywnie tanią formą tego przysmaku jest sernik straciatella z delikatną nutką popularnego kremu czekoladowego, Nutella.

Sernik straciatella – skąd się wziął?

Ciasto to jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Wszystko zaczęło się w pewnej włoskiej restauracji. Popularnym daniem serwowanym przez właściciela, Enrico Panattoni, była zupa gotowana na bazie bulionu i klusek. Przysmak ten, tak chętnie zamawiany przez jego klientów, nosił nazwę straciatella. Słówko straciarre, od którego brała się nazwa tej zupy, oznacza darcie na kawałki. Konieczność serwowania stale tego samego przysmaku stała się przyczynkiem do eksperymentów kulinarnych właściciela. Rezultatem były przepyszne lody, które wyróżniały się zdecydowanie różnorodnością smaków na tle dotychczas serwowanych we Włoszech deserów. Posypywane były tartą czekoladą, co jak na tamte czasy stanowiło nie lada unikat. Geneza ciasta o tej nazwie zaczyna się właśnie wtedy, w latach 60. Dalsze eksperymenty przyniosły popularne dzisiaj desery, takie jak sernik straciatella. 

Sernik straciatella – szybko, smacznie i tanio

Czy można pozwolić sobie na smaczny deser, mając niewiele czasu na jego przygotowanie i ograniczony budżet? Można i przygotowanie sernika straciatella jest tego najlepszym przykładem. Zakup produktów potrzebnych do tego celu nie stanowią żadnego poważnego wyzwania finansowego. Wszystko, co jest potrzebne do tego celu, znajduje się na półkach hipermarketów. Wybór produktów zależy już indywidualnie od osobistych preferencji. Powszechnie korzysta się z sera mascarpone, ale równie dobrze wykorzystać można typowy twarożek kanapkowy. Wykonanie takiego sernika nie zajmuje wiele czasu. Poświęca się go w zasadzie na blendowanie wykorzystanych składników i przetrzymanie w lodówce. 

Sernik straciatella – składniki

Deser ten podawać można na zimno i ze względu na walory smakowe takiego przysmaku, warto to zrobić. Do przygotowania sernika straciatella z nutką uwielbianej tak bardzo przez dzieci i dorosłych, Nutelli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kg twarożku kanapkowego. Nie ma tu ścisłych reguł. Panuje całkowita dowolność
  • Ok. 250 ml śmietanki-kremówki. Stosuje się ją do kawy i jest powszechnie spotykanym dodatkiem w polskiej kuchni
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śmietana fix
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • 80 g drobniutko pokrojonej czekolady. Tu wybór też jest dowolny. W zależności od gustów może to być czekolada mleczna lub gorzka 
  • kilka sztuk okrągłych biszkoptów
  • kilka sztuk ciastek Oreo
  • starta kostka czekolady mlecznej
  • 200 g Nutelli
  • 200 ml wrzącej wody

Sernik straciatella – opis przygotowania

Pierwszym krokiem w drodze do zrobienia takiego sernika jest wykonanie spodu. Pomysł jest banalnie prosty. Wystarczy zblendować herbatniki, które następnie miesza się z nutellą. Wyjdzie z tego gęsta masa, którą należy przelać do specjalnie przygotowanej do tego celu foremki. Warto na tym etapie przyklepać masę, tak, ażeby była, jak najbardziej zwarta. Następnie trzeba ową foremkę odłożyć do lodówki. Dalszy sposób działania również nie nastręczy nikomu większego problemu. Trzeba bowiem wstawić wodę na gazie i odczekać, aż osiągnie temperaturę wrzenia. Do takiego garnka wsypać należy zawartość paczek z galaretką cytrynowa. Po rozpuszczeniu się galaretki należy odstawić ją do lodówki, gdzie stężeje. Kolejnym krokiem będzie ubicie przygotowanych składników. 

Po dokładnym ubiciu śmietanki do kawy, śmietany fix i cukru pudru, dodać należy twarożek i stężoną galaretkę. Proces miksowania zawartości miski w zasadzie wieńczy działania kulinarne. Pozostaje już tylko pokroić w drobne kosteczki czekoladę, wrzucić do masy i przełożyć do stężonego spodu ciasta. Ostatnim krokiem jest dekoracja sernika biszkopcikami i odstawienie deseru na noc do lodówki. Sernik straciatella to taki rodzaj deseru, który najlepiej smakuje na zimno.

Opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *