Warstwowa sałatka ze śledziem
bardzo prosty
Sałatka ze śledziem to dobry pomysł na miłą odmianę w kuchni. Nadaje się nie tylko jako zamiennik dotychczasowej rutyny obiadowej, ale również stanowi bardzo smaczną przekąskę na imprezy. Każda gospodyni pragnie oczarować swoich gości smakiem i oryginalnym sposobem serwowania dań. Taka właśnie jest warstwowa sałatka śledziowa, której przepis został przedstawiony poniżej.
Zalety warstwowej sałatki śledziowej
Warstwowa sałatka ze śledziem pochodzi z kuchni ukraińskiej. Jest to bardzo doceniane danie z uwagi na:
- walory smakowe
- działanie sycące
- możliwość balansowania ilością składników
- apetyczny wygląd
- wielofunkcyjność (może być przekąską imprezową, jak i daniem głównym)
Czas przygotowania naszej śledziowej sałatki to około 1 godzina.
Składniki warstwowej sałatki ze śledziem
Warstwowa sałatka śledziowa jest stosunkowo niedrogim daniem. Aby ją przygotować należy zgromadzić składniki, które w większości można znaleźć w zapasach każdej kuchni. Nasza sałatka składa się z produktów podstawowych oraz produktów na sos.
Składniki na sałatkę
- ziemniaki – 180 g
- marchewka – 180 g
- śledzie – 200 g
- buraki – 170 g
- ogórki kiszone – 100 g
- ser typu mozzarella – 1 kulka (ok. 125 g)
- jaja kurze – 3 sztuki
- cebula – 60 g
Składniki na sos
- majonez – 100 g
- chrzan – 15 g
- jogurt naturalny – 160 g
- sól – według uznania
Dodatkowo
- szczypiorek
- świeża natka pietruszki
Kluczowym elementem w przygotowaniu naszej sałatki śledziowej jest tarka o grubych oczkach. Będzie ona potrzebna do utarcia większości składników.
Przygotowanie warstwowej sałatki śledziowej
Aby przyrządzić warstwową śledziową sałatkę, należy poszczególne produkty uprzednio odpowiednio przygotować. I tak zaczynamy od warzyw. Ziemniaki, marchewkę oraz buraki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą do zakrycia. Stawiamy na kuchence i gotujemy do miękkości. Tak przygotowane warzywa obieramy ze skórek i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Nie mieszamy ich ze sobą, pozostawiamy w osobnych naczyniach.
Jajka ugotować na twardo i utrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Śledzia i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i pozostawić w osobnych naczyniach.
Ogórki kiszone oraz ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czas przygotować sos do sałatki. W tym celu należy w miseczce połączyć ze sobą majonez, chrzan i opcjonalnie sól. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Układanie sałatki
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane, można przystąpić do układania sałatki w warstwy. Kolejność warstw nadaje charakterystyczny smak sałatce, dlatego nie należy jej zmieniać. I tak w wysokim naczyniu umieszczamy po kolei następujące składniki:
- śledź
- cebula
- sos
- ziemniaki
- sos
- buraki
- sos
- ser mozzarella
- marchewka
- sos
- ogórek
- sos
- jajka
Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Ważne porady
Rodzaj składników
Aby nasza sałatka śledziowa miała wyjątkowy smak, warto wybrać składniki najwyższej jakości. W odniesieniu do śledzi decydujmy się na zakup oryginalnych typu matias. Co do rodzaju ogórków, najlepsze są kiszone, gdyż nadają sałatce słonawy smak, co nie byłoby możliwe w przypadku słodko-kwaśnych korniszonów. Wybierając jogurt, możemy kierować się preferencjami własnymi (może być zwykły naturalny, grecki itp.). Kupując majonez, należy mieć na uwadze ten o krótkim składzie i wysokiej zawartości jaj oraz oleju.
Forma sałatki
Jeśli chodzi o formę sałatki, należy pamiętać o tym, by przestrzegać kolejności warstw, gdyż jest to gwarantem otrzymania właściwego smaku na talerzu. O ile nie można zmieniać kolejności poszczególnych składników, to możemy balansować ich ilością. Dozwolone jest ich zmniejszanie lub zwiększanie, w zależności od własnych preferencji. Na przykład, jeżeli zależy nam na otrzymaniu dużej ilości sałatki, możemy podwoić ilość składników.
Naczynie na sałatkę
Sałatka warstwowa ze śledziem charakteryzuje się spektakularnym wyglądem. Warto go zatem wyeksponować szczególnie podczas imprez. Odpowiednie naczynie powinno być nie tylko wąskie, ale i przezroczyste. Wówczas wszystkie kolorowe warstwy będą widoczne, co zachęca jeszcze bardziej do spróbowania sałatki.
Dodaj komentarz