(Niezwykła) Zupa pomidorowa z kuskusem perłowym
bardzo prosty
Niezwykła pomidorowa to tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. To zupa pomidorowa, która kryje w sobie bardzo ciekawy i nietuzinkowy składnik, jakim jest kuskus perłowy. Warto zaznaczyć, że nie jest to tradycyjny kuskus, jaki większość z nas może mieć na myśli, czyli malutkie kuleczki przypominające kaszę mannę. Jest to kuskus perłowy, duże perły pszenicy durum, które w smaku są bardzo zbliżone, do makaronu, dlatego świetnie nadaje się do tego dania. Jest on nawet nazywany wysokobiałkową alternatywą dla makaronu. To szybka i bardzo prosta w wykonaniu zupa na chłodniejsze dni. Idealna dla zabieganych, mam z malutkimi dziećmi, a także dla osób niejedzących produktów mięsnych. Przepis jest bardzo prosty i jest go w stanie wykonać praktycznie każdy niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych. A więc zapraszamy.
– dokładny opis wykonania
– bardzo łatwa w przygotowaniu
– ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pomidorowej z ryżem lub makaronem
– obecność wysokowartościowego białka
Czas gotowania: ok. 30 min.
Liczba porcji: 8 porcji.
Poziom trudności: łatwa.
Dieta: wegetariańska, wegańska, wysokobiałkowa.
Składniki:
- 1 l wody.
- 1 op. pomidorów krojonych z puszki (400 g).
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego.
- 1 łyżeczka soli.
- 200 g marchewki lub jedna duża.
- 2 liście laurowe.
- 3 ziarna ziela angielskiego.
- 200 g kuskusu perłowego.
- 2 ząbki czosnku.
- czubata łyżeczka masła (30g).
- 100g śmietany 18%.
Tradycja pomidorowa w nowoczesnym wydaniu
Wszystkie składniki podane są w gramach odmierzane na wadze kuchennej na przed ugotowaniem tzn. na surowo.
Przygotuj średniej wielkości garnek. Wlej wodę. Do garnka dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i zacznij gotować. W międzyczasie obierz, umyj i zetrzyj na tarce marchewkę.
Porada: Możesz również wrzucić obraną marchewkę do blendera obrotowego lub innego urządzenia miksującego i zetrzeć na mniejsze kawałki – wersja dla zabieganych.
Dodaj marchewkę do gotujących się składników. Zagotuj zawartość garnka. Na powierzchni może powstać piana tzw. szumowiny. Zbierz je (najlepiej przy pomocy sitka) i wyrzuć. Zmiksuj zupę przy użyciu blendera ręcznego do uzyskania kremowej konsystencji.
Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i masło. Obierz i dodaj przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Dodaj także odmierzoną porcję kuskusu. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 min.
Porada: Co jakiś czas przemieszaj kuskus z dna garnka. W razie potrzeby dolej wodę.
Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany, którą należy sparzyć, aby nie powstały nieestetyczne grudki na powierzchni zupy. W tym celu do odmierzonej porcji śmietany, dolej około łyżkę stołową ugotowanej zupy i energicznie połącz składniki. Powstałą mieszankę dolej do gotującej się zupy, wymieszaj i krótko zagotuj.
Zupę podawaj z pokrojoną natką pietruszki lub nasionami słonecznika.
Uwaga!
Czasem, gdy marchewki są mniej słodkie, zupa może wyjść lekko kwaśna w smaku. Ja w takiej sytuacji dodaję łyżeczkę cukru lub innego słodzika np. erytrytolu czy cukru trzcinowego.
Wartościowa zupa dla dbających o sylwetkę
Niezwykła pomidorowa z kuskusem perłowym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pomidorowej. Gęsta sycąca a przede wszystkim zdrowa zupa, może być zaskoczeniem dla domowników, a także może stanowić zaskakująca odmianę nawet na przyjęciach domowych. Kuskus perłowy (mhammas) jest ceniony przez osoby aktywne fizycznie oraz wegetarian, ponieważ zawiera wysoką zawartość białka. Zawiera również składniki odżywcze takie jak żelazo, fosfor i wapń. Jest to też bardzo dobre danie dla dzieci uczących się jeść sztućcami (ze względu na konsystencję). Ilość plusów mówi sama za siebie, tak więc zapraszam do przetestowania przepisu i wyrażenia własnej opinii na temat niezwykłej zupy pomidorowej z kuskusem.
Dodaj komentarz