Domowy chlebek ziołowy na każdą okazję
bardzo prosty
Efektowne domowe przekąski nie muszą składać się z wielu wymyślnych produktów i nie oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Poniżej znajdziesz przepis, który sprawdzi się zarówno na domówkę, jak i rodzinne świętowanie. Lekka przekąska, pozbawiona konserwantów i wzmacniaczy smaku to idealna alternatywa dla słonych przekąsek oraz gotowych dań.
Chlebek ziołowy – uniwersalna przekąska
Domowy chlebek, w ciekawej formie, wypełniony po brzegi aromatycznym masłem czosnkowo-ziołowym trafi w każdy gust. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli Ci wyczarować go w podstawowej wersji. Chlebek można podawać również osobom na diecie wegetariańskiej.
Składniki
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz jedynie:
- pół kilograma mąki pszennej,
- pół kostki drożdży,
- szklankę letniej wody,
- szczyptę soli,
- łyżeczka cukru,
- dwie łyżki oleju,
- pół kostki zimnego masła,
- mieszankę świeżych ziół, między innymi siekany koperek i pietruszkę,
- ząbek czosnku,
- małą cebulkę.
Przygotowanie
W pierwszym kroku przygotuj zaczyn drożdżowy. Do letniej wody dodajemy łyżeczkę cukru i drożdże. Wszystko mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować. Ważne, aby na chwilę przed rozpoczęciem prac drożdże wyjąć z lodówki, by osiągnęły one temperaturę pokojową.
Następnie do mąki dodajemy olej, szczyptę natki pietruszki, sól i gotowy zaczyn. Wszystko ugniatamy na gładką kulę, do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie z łatwością odchodzić od brzegu naczynia. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Masło mieszamy z odrobiną soli, posiekaną natką, drobno krojoną cebulką oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką, wykładamy całe ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Cały placek smarujemy masełkiem ziołowym i kroimy na paski o szerokości około dwóch centymetrów. Każdy z pasków zwijamy w harmonijkę i układamy na blaszce bądź naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Z czym podawać chlebek ziołowy?
Przekąska po upieczeniu jest bardzo efektowna. Chlebek ziołowy świetnie smakuje solo, jednak stanowi również doskonały dodatek do:
- sałatek i surówek,
- pieczonego mięsa i ryb,
- deski serów,
- kompozycji wędlin,
- wytrawnego wina.
Dodatkowe wskazówki
Podstawową wersję przepisu możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Aby przekąska była bardziej sycąca, wierzch chlebka można posypać startą mozzarellą, serem ementaler bądź cienkimi plastrami kiełbasy chorizo.
Oprócz masła ziołowego ciasto możesz posypać ulubionymi warzywami, między innymi pokrojoną w kostkę papryką, kawałkami pomidorków koktajlowych lub oliwkami. Do masła możesz także dodać ulubione przyprawy, na przykład suszone pomidory z czosnkiem, mieszankę ziół włoskich czy szczyptę oregano.
Ciasta nie musisz zagniatać ręcznie. Świetnie sprawdzi się do tego robot z hakami do ciasta drożdżowego. Ważne jednak, aby nie przedłużać zbytnio czasu wyrastania ciasta, zazwyczaj wystarcza kilkadziesiąt minut.
Chlebek ziołowy wersja uproszczona
W wyjątkowych sytuacjach, gdy nie masz czasu na przygotowywanie ciasta drożdżowego możesz skorzystać z gotowego bochenka chleba. Ważne jednak aby nie był on krojony. W takim wypadku potrzebujesz:
- masło czosnkowo-ziołowe,
- kilka plastrów szynki,
- starty ser,
- dwa jajka,
- szczypiorek, pieprz i sól.
Na górze chleba przy pomocy noża robimy kratkę, jednak uważaj aby nie przeciąć spodu. Środek smarujemy masłem, wciskamy kawałki szynki i posypujemy serem. Na całość wylewamy rozbełtane jajka z solą i pieprzem. Chlebek owijamy folią aluminiową, wkładamy na blaszkę i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 20 minut, bądź aż do zarumienienia się góry chlebka.
Taki chlebek również zaskoczy domowników oraz gości, a przygotujesz go w zaledwie kilkadziesiąt minut.
Dodaj komentarz