Przepyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje. Są bardzo pyszne i delikatne. Idealne na obiad oraz na kolację. Roladki ze szpinakiem są również świetnym pomysłem na obiad, kiedy spodziewamy się gości.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania roladek ze szpinakiem?
Żeby przygotować przepyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem potrzebujesz:
pierś z kurczaka, około 1 kilograma,
opakowanie mrożonego szpinaku około 350 gram,
serek śmietankowy, np. Łaciaty lub Almette opakowanie 150 gram,
twardy ser do starcia, typu parmezan 10 dag,
trzy ząbki czosnku,
pomidory z puszki krojone, bez skórki,
mozarella 2 kulki,
4 całe jajka,
bułka tarta,
suszona pietruszka,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
łyżka masła,
Sposób przygotowania roladek z kurczaka ze szpinakiem
Pierś z kurczaka pokroić jak na kotlety. Powinno wyjść około 10 sztuk. Rozbić jak na kotlety, przez folię, żeby uniknąć po rozrywania mięsa. Delikatnie posolić i po pieprzyć, odstawić do lodówki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i przecisnąć przez praske dwa ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu odparowania wody ze szpinaku. Na tarce zetrzeć ser do miseczki. Dodać całe opakowanie serka śmietankowego i ostudzony szpinak.
Oddzielić jedno białko z jajka, roztrzepać i dodać do miseczki. Żółtko odłożyć na bok, zostanie wykorzystane do obtoczenia roladek. Wymieszać dokładnie składniki w miseczce. Powinna powstać w miarę jednolita masa. Z lodówki wyjąć mięso. Na każdym kawałku układać po łyżce masy szpinakowej i zawijać ciasne roladki. W osobnym naczyniu przygotować jajka do obtoczenia roladek – w tym momencie należy wykorzystać odłożone wcześniej żółtko. W drugiej misce przygotować panierkę. W tym celu należy wymieszać bułkę tartą z łyżeczką bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczką suszonej pietruszki, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie obtoczyć roladki w jajku i panierce. Warto zrobić to nawet podwójnie, czyli jajko, bułka, jajko, bułka. Ważne, żeby panier był dość gruby. Do pieczenia roladek najlepsza będzie kwadratowa forma do pieczenia ciasta. Dno formy pokryć olejem i wyłożyć roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra – dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia mięsa należy przygotować sos. W tym celu należy przedłożyć pomidory z puszki do garnka, przyprawić odrobiną soli i pieprzu oraz bazylia. Przecisnąć przez praskę jeden ząbek czosnku. Gotować do momentu rozgotowania pomidorów. Chodzi o to, żeby powstał gęsty sos pomidorowy. Roladki po około 40 minutach pieczenia w piekarniku należy obrócić na drugą stronę i piec kolejne 40
minut. Jeżeli po tym czasie nie będą jeszcze dostatecznie zarumienione należy wydłużyć czas pieczenia. Mozarellę pokroić w grube plastry. Plastrów sera musi być dokładnie tyle ile jest roladek.
Jak podawać przepyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem?
Roladki z kurczaka ze szpinakiem na obiad można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Bardzo smaczne są również z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. W tym celu należy obrane ziemniaki podgotować w garnku. Kiedy będą al-dente należy przełożyć je na blachę do pieczenia i posypać przyprawą do ziemniaków i frytek. Piec w piekarniku w 200 stopniach do momentu, aż ziemniaki będą miękkie w środku, ale na zewnątrz lekko się przypieką. Roladki z kurczaka ze szpinakiem bardzo smaczne są również na zimno ze świeżym pieczywem. Jest to świetny pomysł na kolację. Jednak jeżeli wcześniej planujemy podawać je na zimno to warto zrezygnować z dodatku sera mozzarella, ponieważ po ostygnięciu nie wygląda apetycznie.
Roladki ze szpinakiem na co dzień i od święta
Roladki z kurczaka ze szpinakiem zachwycają niepowtarzalnym smakiem i są idealnym pomysłem na obiad lub kolację wtedy, kiedy spodziewamy się gości. Roladki ze szpinakiem są również dobrym pomysłem na świąteczny obiad. Wbrew pozorom są bardzo [proste w wykonaniu, a jeśli chcemy zaoszczędzić czas to warto przygotować mięso dzień wcześniej, a w dniu przyjęcia tylko upiec.
Dodaj komentarz