Domowa pizza z łososiem i sosem czosnkowym

bardzo prosty

Każda gospodyni lubi mieć w swojej bazie przepisów dania, które są łatwe w przygotowaniu, smaczne, a jednocześnie nadają się na dowolną okazję. Taka właśnie jest pizza z łososiem. Potrawa w tej odsłonie nie tylko charakteryzuje się oryginalnością, ale również będzie stanowić prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych. Jak przygotować domową pizzę z łososiem? Odpowiedź poniżej.

Walory domowej pizzy z łososiem

Pizza z łososiem to bardzo dobra alternatywa, by podać coś zdrowego w ulubionej formie. Zalety tej potrawy obejmują nie tylko smak, ale również możliwość dostarczenia naszym domownikom dodatkowych witamin. Do walorów dania możemy zaliczyć:

  • składniki odżywcze, minerały i witaminy zawarte w rybim mięsie oraz ulubionych dodatkach warzywnych
  • bardzo dobry smak
  • łatwość przygotowania
  • uniwersalność, gdyż można ją serwować zarówno na obiad, jak i podczas imprez
  • elastyczność w dodawaniu dowolnych składników

Pizza z łososiem to również danie niedrogie. Większość składników posiadamy w domowej spiżarni, zatem to dobry pomysł, by zaserwować ją nawet niezapowiedzianym gościom.

Składniki domowej pizzy z łososiem

Jak sama nazwa mówi, domowa pizza z łososiem wymaga przyrządzenia nie tylko wierzchu dania, ale również ciasta. Zaletą ciasta przygotowanego we własnej kuchni jest mała ilość składników oraz brak tzw. spulchniaczy i konserwantów, a także niepowtarzalny smak.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki typu 450
  • 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka lub wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka czosnku granulowanego

Składniki na pizzę

  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki serka śmietankowego do smarowania chleba
  • 200-250 g łososia wędzonego w plastrach
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • ser mozzarella ok. 200 g
  • mała główka cebuli czerwonej
  • brokuł lub inne ulubione dodatki warzywne

Dodatkowo

  • blaszka do pieczenia duża (36 × 36 cm)
  • papier do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży koperek

Przygotowanie domowej pizzy z łososiem

Ciasto

Aby przygotować ciasto, w dużym naczyniu umieszczamy składniki suche, a zatem mąkę, sól oraz czosnek granulowany i mieszamy. Do małej miseczki odlewamy ok. 3/4 przygotowanej wcześniej lekko ciepłej wody (lub mleka), dodajemy cukier, drożdże, a następnie mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszaninę oraz resztę płynu wlewamy do naczynia z mąką i wyrabiamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na minimum 30 min lub do podwojenia swojej objętości.

Przygotowanie składników na pizzę

W czasie gdy ciasto rośnie, możemy zacząć przygotowywać poszczególne składniki na pizzę. Zaczynamy od sosu do ciasta. W wysokiej szklance mieszamy ze sobą śmietanę, serek śmietankowy oraz zioła prowansalskie. Przyszedł czas na warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem na półtwardo, a następnie po odsączeniu dzielimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na race o grubych oczkach.

Przygotowanie pizzy

Gdy ciasto już wyrosło, możemy zacząć robić pizzę. W tym celu wykładamy dużą blaszkę papierem do pieczenia, a na niej umieszczamy całą masę. Ciasto rozprowadzamy palcami, które co pewien czas moczymy w oliwie z oliwek. Masę smarujemy białym sosem, na którym układamy równomiernie plastry łososia. Następnie układamy brokuły i cebulę. Całość posypujemy serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy danie świeżym koperkiem.

Dodatkowe porady

Domowa pizza jest daniem elastycznym, a więc możemy balansować ilością i rodzajami składników według uznania. Zatem zamiast brokułów, można zdecydować się np. na szpinak lub dodać więcej warzywnych składników w postaci papryki, pomidorów, kukurydzy itp.

Ciasto może mieć lekko lejącą (ale nie wodnistą) konsystencję, ale nie należy się tym martwić. Gdyby było zbyt wodniste, należy dosypać garść mąki, natomiast gdyby okazało się za twarde, dolewamy pół szklanki wody lub mleka.

Jeśli zależy nam na podkręceniu czosnkowej nuty dania, możemy pokusić się o wykonanie domowego sosu czosnkowego na bazie śmietany, majonezu, czosnku i szczypty ziół.

Opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *