Panna cotta — uniwersalny deser na wiele okazji

bardzo prosty

Lekki deser na bazie śmietany z dodatkiem musu owocowego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Deser panna cotta możesz przygotować na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe oraz jako przekąskę na co dzień. Lekka śmietanka z nutą wanilii polana owocowym sosem to ulubiony deser zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Zdecydowaną zaletą jest łatwość przygotowania i mały nakład pracy.

Panna Cotta w podstawowej wersji

Najczęściej spotykaną wersją jest warstwa śmietanowa polana musem ze świeżych truskawek. Przygotowanie poszczególnych warstw zajmuje niewiele czasu. Do przygotowania deseru potrzebujesz kilku produktów oraz odpowiednich naczyń, w  których umieścisz deserki. Świetnie w tym celu sprawdzą się:

  • pucharki do lodów,
  • salaterki,
  • plastikowe, jednorazowe pucharki do deserów,
  • szklane słoiczki po jogurtach.

 Składniki na 6-8 porcji

  • 0,5 l śmietany 36%,
  • dwa opakowania cukru wanilinowego,
  • odrobina startej laski wanilii,
  • pół szklanki letniej wody,
  • dwie łyżki żelatyny,
  • 800 g mrożonych truskawek,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie

W pierwszym kroku przygotowujemy warstwę śmietanową. Całą śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy cukry wanilinowe, startą wanilię  i podgrzewamy, ale nie dopuszczany do zagotowania. W pół szklanki letniej wody rozmieszamy żelatynę i odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje. Całą żelatynę przelewamy do gorącej śmietany i energicznie mieszamy. Letnią masę przelewamy do wcześniej przygotowanych naczyń i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Należy uważać, aby śmietana nie zaczęła wrzeć, gdyż wtedy na deserkach może pojawić się nieestetyczny kożuch. 

Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Do naczynia blendera wsypujemy rozmrożone truskawki i szklankę cukru. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez około pięć minut. Gotowy mus wylewamy na śmietanę. 

Deser można dowolnie modyfikować 

Panna cotta z musem truskawkowym to najczęściej spotykana wersja, jednak truskawki możesz zastąpić innymi owocami, na przykład:

  • wiśniami,
  • brzoskwiniami w syropie,
  • borówką amerykańską,
  • mrożonym mango,
  • jagodami.

Ze świeżymi owocami postępujemy tak samo, jak z mrożonymi. Miksujemy w kielichu blendera z cukrem bądź innymi słodzikiem.  Świetnie sprawdzi się również warstwa kajmaku, słony karmel lub mus czekoladowy. Doskonałym zamiennikiem białego cukru jest cukier trzcinowy, miód czy też syrop klonowy.

 W jaki sposób podać deserki?

 Zanim polejesz swoje deserki wybranym musem, zastanów się, w jaki sposób chcesz je podać na stół. Według tradycyjnej receptury gotowa warstwa śmietanowa przed podaniem powinna zostać wyjęta z naczynia. Aby ułatwić sobie wyjmowanie gotowej warstwy, naczynie z masą śmietanową możesz wstawić na kilka sekund do gorącej wody, a następnie odwrócić do góry nogami. Gotową kopułę układamy na talerzyku deserowym, polewamy dowolnym sosem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

 Jeżeli śmietana będzie polana warstwą karmelu lub czekolady, do dekoracji idealnie sprawdzą się bakalie, orzechy lub wiórki kokosowe. 

Talerzyk świetnie zastąpią również podkładki do mono porcji. Takie deserki świetnie sprawdzą się także na słodkim stole. Ważne jednak, aby nie stały zbyt długo poza lodówką, gdyż z powodu wyższej temperatury mogą stracić wyjątkowy kształt. 

 Ciekawe wskazówki

 Jeżeli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności deserków, śmietanę możesz połączyć z mlekiem w proporcji 1:1. Takie rozwiązanie nie ma wpływu na smak, a deserki wyjdą równie udane. Gotową panna cottę możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Ważne jednak, aby umieścić je w plastikowym lub szklanym pudełku aby nie zmieniły smaku poprzez kontakt z inną żywnością.

 Deser powyższego przepisu możesz przygotować również w dużej misce, a wierzch obficie udekorować startą czekoladą i płatkami migdałów. Taka wersja jednak nie będzie się prezentować tak efektownie jako mono porcje. 

Opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *