Dorsz w marynacie z pieczonymi ziemniaczkami
bardzo prosty
Powszechnie wiadomo, że ryby są cennym źródłem kwasów omega. Kwasy te są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi wspomagają walkę ze złym cholesterolem. Ryby powinniśmy jeść nawet kilka razy w tygodniu. Teoria teorią, ale w praktyce każdy wie, jak bywa. I w sumie się nie dziwię, bo nie jest łatwym zadaniem przygotowanie naprawdę smacznej ryby. Ten przepis wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób, które nie mają pomysłu, jak wprowadzić dania rybne do swojej diety.
Dieta bezglutenowa
Czas pieczenia: około 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g dorsza
- marynata
- 800 g ziemniaczków
- 1 brokuł
Składniki na marynatę do pieczonych ziemniaczków:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz
Składniki na marynatę do ryby:
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka świeżej pietruszki
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki chili
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie marynaty. Dorsz w marynacie z pieczonymi ziemniaczkami
Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Na odrobinie oliwy podsmaż paprykę, aż do zarumienienia z obu stron. W czasie, gdy smaży się papryka, do miseczki wlej miód, oliwę, sok z cytryny bez pestek i wsyp wszystkie przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miseczki.
Gdy papryka będzie usmażona i zarumieniona, wrzuć ją razem z pietruszką do blendera i dokładnie zmiksuj. Do miseczki z miodem i przyprawami przelej zmiksowaną paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Porada: Smaż paprykę bez przykrycia. Im więcej odparuje wody, tym marynata wyjdzie bardziej gęsta. Nie bój się przypalić lekko paprykę. Nada to ciekawy aromat twojej marynacie.
Bo ryba lub pływać w dobrej marynacie. Przygotowanie dorsza z pieczonymi ziemniaczkami
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w półksiężyce. Przełóż ziemniaki na dużą blachę wyścielona papierem do pieczenia.
Wstaw piekarnik na 210°C góra dół.
Do niewielkiego naczynia wlej oliwę z oliwek, wsyp słodką paprykę, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.
Porada: Jeżeli lubisz bardziej ostre smaki, do marynaty możesz dodać pół łyżeczki ostrej papryki lub szczyptę chili.
Marynatę rozłóż równomiernie na ziemniakach i wstaw do piekarnika na 15 min.
W tym czasie umyj rybę, osusz i pokrój. W razie potrzeby usuń ości. Rozłóż rybę na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Polej rybę grubą warstwą marynaty.
Porada: Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie dania, warto jest zamarynować rybę i odstawić ją na godzinę do lodówki. Dzięki czemu marynata przeniknie w głębsze warstwy ryby i nada wyrazistszy smak.
Po 15 min wyjmij z piekarnika ziemniaczki odsuń je lekko na bok aby zrobić miejsce dla dorsza. Wyłóż rybę na blaszkę i razem z ziemniakami wstaw do piekarnika. Piecz przez 13 min. Po upływie wyznaczonego czasu włącz termoobieg i piecz przez kolejne 4-5 min. Ziemniaczki powinny być lekko zarumienione.
Teraz ugotuj brokuł. Do średniej wielkości garnka nalej wodę i lekko ja posól. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć oddzielone różyczki brokułu i gotuj przez 3-4 minuty. Idealny brokuł powinien być lekko twardy. Jeżeli jednak lubimy bardziej miękkie warzywa gotowane, należy potrzymać go nieco dłużej na gazie. Po ugotowaniu wyjmujemy brokuł z garnka, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Tip dla zabieganych: To danie jest bardzo dobrą opcją dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie i przygotowują posiłki raz, dwa razy w tygodniu. W takim przypadku możesz świeżą rybę pokryć marynatą, włożyć do szczelnie zamykanego opakowania i zamrozić. Gdy będziesz jej potrzebować, włóż ją prosto z zamrażalnika do piekarnika. Wydłuż wtedy czas całkowitego pieczenia do 25 min.
Marynatę można przygotować nawet kilka dni przed planowanym przygotowaniem dania. Pozwoli to na przeniknięcie smaków i oszczędzi twój czas gotowania. Gotową marynatę przechowuj w słoiku w lodówce. Marynata jest na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb, a także krewetek. Ilość podana w przepisie wystarczy na przygotowanie około 500 – 700 g ryby.
Smacznego!
Dodaj komentarz