Przepyszne pierogi z jabłkami i rodzynkami
bardzo prosty
Pierogi na słodko to proste w wykonaniu danie, a przy tym bardzo smaczne. Nie pogardzi nim żaden mały łasuch. Sekret udanych i smacznych pierogów tkwi w dobrze przygotowanym i ugniecionym cieście oraz w farszu.
Kolejność wykonywania czynności
- Przygotowanie farszu;
- Wyrobienie ciasta;
- Lepienie pierogów;
- Ugotowanie
Składniki na farsz
- 6 średniej wielkości jabłek;
- garść rodzynek;
- sok z cytryny;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- 2-3 łyżki cukru
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki;
- ok. 500 ml gorącej wody;
- 1 łyżka masła;
- 1 żółtko
Składniki na dodatek do pierogów
- 250 ml śmietanki 30%;
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie farszu
Jabłka dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na cztery cząstki. Następnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Rodzynki zaparzamy w miseczce wrzątkiem i po upływie ok. 1 minuty odsączamy je na sitku. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody – tyle, żeby przykryć dno. Wrzucamy jabłka i rodzynki, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy i całość gotujemy aż do odparowania wody z owoców. Tak przygotowanym farszem napełnimy pierogi.
Porada
Jeżeli farsz z owoców jest zbyt mokry, powinniśmy go odsączyć na sitku.
Przygotowanie ciasta
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, po czym stopniowo dolewamy gorącej wody tak, by połączyła się z mąką i mieszamy. Dodajemy masło. Łączymy składniki w jednolitą całość i przekładamy ciasto na stolnicę. Kiedy będzie przestudzone, dodajemy żółtko i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Pamiętajmy, by w trakcie zagniatania ciasta, w miarę potrzeby podsypywać je mąką, aby zbytnio nie przyklejało się do stolnicy. W celu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta dodajemy więcej wody, a dopiero potem mąki. Jeśli zrobimy odwrotnie, ciasto nie będzie takie miękkie.
Ciekawostka
Tak naprawdę dodanie żółtka do ciasta nie jest konieczne. Ciasto doskonale nam wyjdzie również z samej mąki, wody i masła. Warunkiem udanego ciasta jest gorąca woda dodawana do mąki. Dodanie żółtka do ciasta jednak sprawia, że ma ono więcej wartości odżywczych, co ma znaczenie w odpowiednio zbilansowanej diecie, zwłaszcza u dzieci.
Przygotowanie dodatku w dwóch wariantach
- Śmietankę mieszamy z cukrem do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
- Masło podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia.
Lepienie pierogów
- Zagniecione ciasto dzielimy najpierw na dwie lub trzy części. Najpierw rozwałkowujemy na stolnicy pierwszą część na grubość ok. 2 mm. Im ciasto będzie cieńsze, tym smaczniejsze będą pierożki.
- Szklanką wykrawamy w cieście krążki.
- Na środek każdego krążka nakładamy odpowiednią ilość farszu i lepimy pierogi. Musimy zwracać uwagę, by na wykrojone kółka z ciasta nie nakładać zbyt wiele farszu lub zbyt mało. Jeśli nałożymy za dużo farszu, będzie nam trudno zlepić pierogi, bo farsz będzie wypływał. Jeśli natomiast nadzienia na pierogi będzie za mało, pierogi nie będą odpowiednio wypełnione i przy jedzeniu, nie poczujemy w pełni ich smaku. Na jeden krążek ciasta wystarczy średnio jedna łyżeczka do herbaty farszu.
- W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do wody, oprócz soli, możemy dodać łyżkę oleju; pierogi nie będą się sklejały.
- Do gotującej się wody wrzucamy kolejno pierogi i gotujemy; po około 5 minutach od momentu, jak pierogi wypłyną, możemy je wyciągnąć łyżką cedzakową i wykładać na talerz.
Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi podajemy polane przygotowaną wcześniej śmietanką lub rozpuszczonym masłem z cukrem – w zależności od naszych preferencji.
Danie jest gotowe.
Czas przygotowania
- przygotowanie farszu: ok. 15 minut
- wymieszanie składników na ciasto i jego zagniecenie: ok. 20 minut
- lepienie pierogów: ok. 30 minut
- ugotowanie wszystkich porcji pierogów: ok. 20 minut
Ilość porcji
- 3-4 porcje (w zależności od apetytów).
Dodaj komentarz