Zdrowe dodatki do obiadu. Kilka bardzo prostych przepisów
bardzo prosty
Przez ogrom obowiązków i stresów, ciężko nam zachować satysfakcjonujące zdrowie. Codzienna gonitwa nie ułatwia wypracowania dobrych nawyków żywieniowych, a pomijanie ciepłych posiłków może źle wpłynąć na nasz organizm. Warto poznać kilka prostych i szybkich przepisów, które wykonasz na kilka dni i urozmaicisz nimi swoje obiady. Dodanie ich do talerza, który zawiera już źródło węglowodanów (ziemniaki lub kaszę) oraz białka (mięso czy rybę), pozwoli na wprowadzenie zbilansowanego posiłku do Twojego życia.
Jak wzbogacić naszą dietę?
W naszej codziennej diecie powinny pojawiać się spore ilości owoców i warzyw. Warto wybierać nie tylko sezonowe, dojrzałe produkty, ale także lokalnych sprzedawców. Na targowiskach miejskich lub w małych, lokalnych sklepikach często można dostać produkty bezpośrednio od ekologicznych producentów.
Kiedy gotujemy — mniej znaczy więcej. Im mniej składników ma nasze danie, tym chętniej będziemy do niego wracać i je wykonywać. To zminimalizuje chęć zamówienia czegoś niezdrowego, zamiast samodzielnego wykonania skomplikowanego przepisu. Prostota to klucz do zdrowia.
Nadmiar soli warto zastępować sporą ilością świeżych lub suszonych ziół. Najwięcej smaku do naszych potraw wniesie świeża bazylia, imbir, czosnek, suszony lubczyk czy wędzona papryka.
Najłatwiej jest zjadać warzywa i owoce na surowo, dodawać do koktajli lub przygotowywać z nich aromatyczne dodatki do obiadów. Przygotowanie smacznej sałatki czy warzyw na ciepło pozwoli nam wprowadzić do naszej diety zdrowe produkty bez większego wysiłku.
Korzenne buraki do obiadu
Ciepłe buraki pełne przypraw i aromatu. Idealne do dań z mięs, pieczeni czy tradycyjnych rolad.
Składniki na buraki
kilka buraków
masło
mąka pszenna lub kukurydziana
sól, pieprz
przyprawa do piernika
Przygotowanie buraków
Buraki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy na tarce i przekładamy na patelnie. Na małym ogniu łączymy z łyżką masła, łyżką mąki oraz pieprzem i solą. Na koniec wsypujemy małą łyżeczkę przyprawy do piernika i jeszcze chwilę podgrzewamy. Możemy skropić buraki sokiem z cytryny lub octem winnym.
Zdrowsza marchewka z groszkiem
Alternatywa dla klasycznego przepisu na maśle z mąką. Idealny dodatek, jeśli na co dzień unikasz glutenu i nabiału.
Składniki na marchewkę z groszkiem
marchew
puszka groszku
olej kokosowy lub oliwa
mąką kukurydziana lub jaglana
sól, pieprz
cukier kokosowy
Przygotowanie marchewki z groszkiem
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Do osolonej wody dodajemy marchew oraz odcedzony groszek. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę oleju kokosowego lub oliwy. Posypujemy łyżką mąki i podgrzewamy, aby olej z mąką dokładnie się wymieszał. Doprawiamy według uznania pieprzem, cukrem kokosowym i ewentualnie solą.
Sałatka ze świeżym arbuzem
Sałatka ze świeżym arbuzem to świeży i lekki dodatek, idealny do dań z łososiem, makaronów czy pieczonych serów.
Składniki na sałatkę z arbuzem
- roszpunka
- kawałek arbuza (bez pestek)
- kilka czarnych oliwek
- pół małej czerwonej cebuli
- domowy winegret (łyżka oliwy połączona z sokiem cytryny i odrobiną miodu)
- opcjonalnie: feta krojona w kostkę
Przygotowanie sałatki z arbuzem
Umytą roszpunkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza, przepołowione oliwki i poszatkowaną cebulę. Przygotowujemy sos, ale polewamy sałatę dopiero przed podaniem. Dodatek smakuje najlepiej schłodzony – warto przygotować go wcześniej i włożyć do lodówki.
Warzywa z domowym pesto
Warzywa gotowane na parze i polane domowym pesto z pietruszki, to aromatyczny sposób na lekkostrawną kuchnię.
Składniki na warzywa z pesto
- marchew
- brokuł
- kalafior
- zielona natka pietruszki
- prażone orzechy słonecznika
- oliwa z oliwek
- czosnek
- tarty parmezan
- przyprawy do smaku
Przygotowanie warzyw z pesto
Marchew obieramy, następnie wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy na parze, aż będą jędrne. Natkę rwiemy na mniejsze części, wkładamy do blendera, dodajemy obrany czosnek, oliwę, kilka łyżek parmezanu i ziarna słonecznika. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na ciepłe warzywa.
Dziekuje za przepis