Domowa szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie

2 godz.

średni

6

Ta domowa szarlotka z pewnością będzie najlepszym przepisem deserowym, jaki do tej pory znasz. Podawaj to pachnące ciasto na ciepło i ciesz się najbardziej klasycznym deserem z rodziną i przyjaciółmi. Niezależnie od tego, czy upieczesz ją na święta, na przyjęcie czy jako specjalny weekendowy przysmak, ten ponadczasowy przysmak z pewnością wywoła radość.

Domowa szarlotka – składniki

Nadzienie:

ok. 6 obranych jabłek

3/4 szklanki cukru

2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej

3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:

2¼ szklanki mąki uniwersalnej (można zastąpić do połowy mąki białą mąką pełnoziarnistą)

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

1 szklanka zimnego niesolonego masła, pokrojonego w małą kostkę

7 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania domowej szarlotki

Przygotuj nadzienie z jabłek
Umieść obrane, pokrojone jabłka w dużej misce. Dodaj wszystkie składniki nadzienia i wymieszaj do połączenia. Odłóż na bok, podczas gdy będziesz robić ciasto.

Przygotuj ciasto
Umieść mąkę, cukier i sól w misce robota kuchennego wyposażonego w stalowe ostrze. (Alternatywnie, ciasto można przygotować ręcznie w dużej misce, używając noża do ciasta lub rąk). Połącz suche składniki. Dodaj zimne kostki masła i ugnieć. Następnie dodaj zimną wodę.
Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i uformuj je w kulę. Przetnij kulę na pół i uformuj każdą połówkę w okrągły krążek. Zawiń jeden z krążków w folię i włóż do lodówki. Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj jedną połowę i przenieś ją do głębokiego naczynia (łatwo to zrobić owijając ciasto wokół wałka, aby ułatwić jego przesuwanie).

Złożenie ciasta
Do tego czasu, jabłka powinny już puścić trochę soku. Wymieszaj mieszankę jabłek, aby upewnić się, że wszystko jest dobrze połączone, a następnie wlej jabłka i ich soki do ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkuj. Możesz umieścić ten krążek na wierzchu ciasta w takiej postaci, lub zrobić kratkę na wierzchu. Jeśli położysz cały krążek ciasta na wierzchu, wytnij kilka szczelin w górnej skórce, aby umożliwić parowanie podczas pieczenia.

Aby zrobić kratkę na wierzchu ciasta. Pokrój rozwałkowany placek w paski. Ułóż najdłuższy pasek na środku ciasta. Ułóż paski w poprzek ciasta z niewielkimi odstępami. Następnie wpleć paski idące w przeciwnym kierunku na cieście. Przytnij krawędzie ciasta tak, aby pozostało 0,5cm do krawędzi naczynia do pieczenia. Zepnij brzegi ciasta według uznania.

Posmaruj ciasto mlekiem (aby pomóc w zrumienieniu i aby gruby cukier się przykleił) i posyp grubym cukrem, wedle uznania.
Schłodź ciasto przez 30 minut przed pieczeniem.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200° C. Piecz ciasto w temperaturze 200°C przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 190° C. Kontynuuj pieczenie ciasta przez 40-50 minut, aż nadzienie będzie bulgotać. Sprawdź ciasto w połowie czasu pieczenia i przykryj je folią w razie potrzeby.

Pozwól ciastu ostygnąć w temperaturze pokojowej przez co najmniej 2 godziny przed podaniem, aby nadzienie zgęstniało.
Przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej do jednego dnia lub w lodówce, przykryte folią, do 5 dni.

Czy należy posmarować masłem górę ciasta?

Posmarowanie ciasta wodą z odrobiną cukru lub szybkie posmarowanie słodkim masłem, a następnie delikatne oprószenie mąką, może sprawić, że Twoje ciasto – zarówno jego smak, jak i konsystencja – osiągnie nowy poziom!

Czy należy ugotować jabłka przed włożeniem do ciasta?

Należy pamiętać, że sekretem doskonałego nadzienia do szarlotki jest wcześniejsze ugotowanie jabłek. Zapewni to doskonałą konsystencję i zrównoważoną słodycz. Unikniesz również problemu z przerwą między skórką a nadzieniem.

Jaki jest sekret robienia idealnej szarlotki?

Oto największy sekret wspaniałej szarlotki: jabłka z resztą nadzienia (w tym z przyprawami, mąką, masłem i cukrem) pozostaw na noc. Cukier wyciągnie płyn z jabłek, co jest kluczowe dla wilgotnego, a nie rozmokłego, nadzienia.

Opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *