Kotleciki z kiszonej kapusty z sosem warzywnym
Kotleciki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Dania bezmięsne to przepisy przede wszystkim dla zwolenników kuchni roślinnej. Jednak kotlety z kiszonej kapusty z sosem warzywnym przypadną do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność naszego organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku – kwasu mlekowego. Z tych powodów warto włączyć ją do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym i spożywać ją jak najczęściej. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na pyszne wegetariańskie danie. Do jego wykonania możesz wykorzystać także ziemniaki, które zostaną z obiadu z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje 🙂
Porada: Aby danie było odpowiednie dla wegan, wystarczy zamienić jajko na zmielone siemię lniane zalane wodą.
Składniki na kotlety z kiszonej kapusty
Potrzebne składniki:
kapusta kiszona – 500g
ziemniaki – 600g
jajko – 1 szt.
prażony słonecznik – 2 łyżki
mąka orkiszowa – 2 czubate łyżki
opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz,
masło klarowane – 5 łyżek do usmażenia kotletów
Składniki na sos warzywny
Potrzebne składniki:
cukinia – 1 szt. (ok. 300g)
papryka czerwona – 1 szt.
papryka zielona – 1 szt.
marchew – 1 szt.
przecier pomidorowy – 500g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
masło klarowane – 3 łyżki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Kotleciki z kiszonej kapusty – przepis
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartofle rozgnieć tłuczkiem lub widelcem. Kotlety wyjdą delikatniejsze i smaczniejsze, jeżeli jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśniesz przez praskę do ziemniaków. Zmielone na gładko ziemniaki, przełóż do dużej miski.
Porada: Warto zwrócić uwagę na odmianę ziemniaków. Do kotletów wybierz ziemniaki, które będą zawierały dużą zawartość skrobi, dzięki czemu będą zwarte i nie rozpadną się przy smażeniu.
Kapustę kiszoną przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, bardzo drobno posiekaj i odłóż na sitko do odsączenia.
Podczas gotowania ziemniaków, przygotuj sos warzywny. Cebulę obierz i pokrój w piórka o grubości ok. 2-4 mm. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Papryki i cukinię pokrój w średnią kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło, dodaj cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć warzywa: cukinię, papryki, marchew. Po kilku minutach wlej przecier pomidorowy i zagotuj sos. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano.
Porada: Możesz użyć kilku rodzajów papryk, dzięki czemu danie będzie kolorowe.
Wróć do przygotowywania kotletów. Do masy ziemniaczanej dodaj odciśniętą i drobno posiekaną kiszoną kapustę, jajko, mąkę, prażony słonecznik i przyprawy. Bardzo dokładnie wyrób ciasto i odstaw na kilka minut. Masa powinna być gęsta i lepka. Nabieraj łyżkę masy i uformuj okrągłe kotleciki o grubości około 2 cm. Usmaż je na małej mocy palika przez około 5 minut na każdą stronę, powinny mieć ładny, złoty kolor.
Porada: Gdy przy formowaniu kotlety będą się rozpadać, możesz dosypać do masy więcej mąki orkiszowej lub trochę zmielonych płatków kukurydzianych. Dzięki płatkom wyjdą bardziej chrupiące.
Kotleciki z kiszonej kapusty z sosem warzywnym
Z podanej ilości składników wyszło mi 10 niezbyt dużych kotlecików. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Można je przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Kotlety z kiszonej kapusty świetnie sprawdzą się jako posiłek bez mięsa. Możesz je podać na niedzielny obiad w zastępstwie tradycyjnego mielonego, rodzinną uroczystość lub domowe przyjęcie.
Smacznego!
Dodaj komentarz