Pieczona owsianka z bananem — zdrowe ciasto na śniadanie

bardzo prosty

Kto nie marzył w dzieciństwie o zjedzeniu ciasta na śniadanie? Z pieczoną owsianką jest to możliwe! Przygotowana z odpowiednio dobranych składników tworzy zbilansowany posiłek, który doda sił i energii na resztę dnia. A w dodatku jest zdrowa… no i smakuje jak ciasto! Jedną z największych zalet pieczonej owsianki jest to, że robi się ją dosłownie w kilka minut. Reszta czasu to pieczenie w piekarniku.

Pieczone owsianki można przygotowywać na wiele sposobów. W niektórych przepisach płatków owsianych się nie blenduje. Czasem nie dodaje się jajka. Jeśli jednak chcemy uzyskać smak i konsystencję ciasta, polecam postępować według poniższego przepisu. Dodatek mocno dojrzałego banana daje nam naturalną słodycz. Jajko oraz proszek do pieczenia zapewniają puszystość i lekkość owsianki. Zblendowana, jednolita konsystencja sprawia, że owsianka zachowuje się w piekarniku jak ciasto. A to nadal pełnowartościowe i odżywcze śniadanie! 

Jeśli do tej pory byliście miłośnikami owsianki w wersji gotowanej, koniecznie spróbujcie tej pieczonej. Wbrew pozorom ilość wykonanej pracy oraz czas spędzony na jej przygotowaniu jest krótszy (oczywiście oprócz samego pieczenia), ponieważ nie musimy jej mieszać i pilnować, aby się nie przypaliła. Poza tym można przygotować wiele porcji na raz i za jednym zamachem przygotować śniadanie dla całej rodziny! Jest to idealna propozycja w szczególności na jesień oraz zimę, kiedy chętniej sięgamy po ciepłe, ale też sycące śniadania.

Informacje techniczne:

Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia

Liczba porcji: 1. Składniki można dowolnie pomnożyć uzyskując więcej porcji

Wskazówki:

  • Taka owsianka idealnie nadaje się na meal-prep, dla zapracowanych osób. Bez problemu można przygotować ją w większej ilości i przechować na kolejne dni. Owsiankę należy przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym naczyniu. 
  • Owsiankę można piec w oddzielnych naczyniach np. kokilkach, ale także w większej blaszce, a następnie pokroić ją na porcje. W przypadku pieczenia jej w większym naczyniu, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Powinno to być 30-35 minut. 
  • Pysznie smakuje na zimno, ale cały swój potencjał pokazuje podana na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. Wystarczy dać jej kilka minut w mikrofalówce lub w piekarniku. 
  • Dodatki na górę owsianki można dowolnie wymieniać, zmieniając jednocześnie kaloryczność oraz walory smakowe dania. Wersja podstawowa podana poniżej dostarcza sporo kalorii oraz zdrowych tłuszczy. Dla osób będących na redukcji można wymienić dodatki na dowolne owoce. Bardzo dobrze pasują np. maliny lub śliwki. Warto też pobawić się przyprawianiem np. dodać cynamon lub łyżeczkę kakao, dzięki czemu owsianka zyska czekoladowy smak. 

Składniki na jedną porcję:

(można je pomnożyć przez ilość porcji, które chcemy uzyskać)

  • 50g płatków owsianych górskich
  • pół dojrzałego banana
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka dowolnego słodzidła (np. miodu, cukru, erytrolu)
  • łyżeczka masła orzechowego

Składniki na górę owsianki:

  • kilka kostek dowolnej czekolady (osobiście polecam gorzką, jednak może być dowolna)
  • kilka sztuk dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie owsianki jest błyskawiczne, dlatego od razu warto włączyć piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół. Naczynie do zapiekania (np. kokilkę lub małe naczynie żaroodporne) posmarować cienką warstwą tłuszczu. Kostki czekolady oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (poza czekoladą i orzechami) wrzucić do kielicha blendera i połączyć na jednolitą masę. Do naczynia przelać całą zblendowaną masę. Na wierzch wyłożyć posiekaną czekoladę oraz orzechy. Tak przygotowaną owsiankę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (tryb góra-dół) i piec około 20 minut. Po kilkunastu minutach, kiedy owsianka lekko przestygnie, można podawać śniadanie lub schować ją do pojemników. 

Opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *