Szakszuka w polskim wydaniu
Szakszuka to aromatyczne danie tunezyjskie. W ostatnim czasie zyskuje na popularności i coraz częściej pojawia się w karcie restauracji, ale także na naszych polskich stołach. Jest świetną, energetyczną opcją na śniadanie. W tym przepisie przedstawimy polską wariację szakszuki. Jest to propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się łączyć smaków różnych kuchni.
Tradycyjna szakszuka – skąd czerpiemy inspiracje?
Inspiracją do stworzenia dzisiejszego dania jest potrwa składająca się z pomidorów, papryki, cebuli, jajek oraz przypraw takich jak kumin i kolendra. Jest to danie stosunkowo proste, powstaje w całości na jednej patelni i nie wymaga specjalnego przygotowania. Szakszuka jest popularna szczególnie na Bliskim Wschodzie, jednak jej aromatyczność obecnie doceniają już mieszkańcy wszystkich części świata. Polecana jest szczególnie jako dane śniadaniowe, ze względu na szybkość wykonania. Czas przygotowania porcji dla jednej osoby to nie więcej niż 25 minut.
Składniki na szakszukę w wydaniu polskim
Jeśli planujemy skorzystać z przepisu, warto przed udaniem się na zakupy przejrzeć zawartość swojej lodówki. Większość składników każdy z nas często ma już w swoim domu. Do wykonania szakszuki w wydaniu polskim (porcja na 1 osobę) potrzebne będą:
200 g pomidorów w puszcze (najlepiej krojonych)
łyżka oleju bądź oliwy do smażenia
ząbek czosnku
50 g chudej szynki drobiowej
50 g ulubionej kiełbasy
pół małej cebuli
około 50 g papryki czerwonej
plaster sera żółtego wędzonego (według uznania)
2 jajka
przyprawy – sól, pieprz, oregano, bazylia
Szakszuka – przygotowanie składników
Przygotowanie potrawy zaczynamy od pokrojenia szynki, kiełbasy, cebuli oraz papryki. Polecamy kroić wszystko w kostkę podobnej wielkości, dosyć drobno. Sprawi to, że warzywa szybciej zmiękną, a danie będzie wyglądać bardziej estetycznie. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez specjalną praskę. Następnie na patelni rozgrzewamy w zależności od preferencji olej bądź oliwę. Jeśli używamy tłustej kiełbasy, warto ograniczyć ilość dodatkowego tłuszczu, aby danie nie było zbyt kaloryczne.
Sposób przygotowania szakszuki w polskim wydaniu
Na rozgrzanym oleju bądź oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy resztę składników – kiełbasę, szynkę i paprykę. Smażymy nie więcej niż dwie minuty.
Dodajemy pomidory i doprawiamy według smaku. Mieszamy dokładnie i dalej podsmażamy przez cztery minuty na większym ogniu. Większość wody z pomidorów powinna odparować. Jeśli zależy nam na miękkości warzyw, możemy składniki poddusić chwilę pod przykryciem, jednak nie jest to krok konieczny.
Kiedy sos warzywno-mięsny zredukuje się, przygotowujemy łyżką niewielkie wgłębienia i wbijamy jajka. Doprawiamy dodatkowo solą i pozostawiamy potrawę pod przykryciem na mniejszym ogniu przez kolejne około pięć minut. Czas zależy od tego w jakiej formie preferujemy jajka – bardziej czy mniej ściętej. Ze względu na walory smakowe proponujemy aby żółtka pozostawić w formie płynnej.
Danie zdejmujemy z patelni. Jeśli chcemy dodać potrawie bardziej polskiego charakteru, polecamy na górze ułożyć plaster sera żółtego wędzonego. Ser roztopi się na gorących jajkach i sosie, dodając całości aromatu.
Jak podawać szakszukę?
Szakszukę często je się prosto z naczynia w którym była przygotowywana. W wydaniu polskim polecamy podawać z dobrej jakości pieczywem. Kromki chleba można dodatkowo podpiec na patelni. Dla fanów ziół dobrą opcją będzie posypianie dania posiekaną natką pietruszki bądź kolendrą. Tak przygotowane danie zadowoli nie tylko nasze kubki smakowe, ale także wygląda bardzo estetycznie i może być świetną propozycją dla osób spodziewających się porannych gości. Do szakszuki świetnie pasują soki ze świeżo wyciskanych owoców, szczególnie cytrusów. Całość będzie mieć charakter restauracyjny.
Dodaj komentarz